Zöld otthon | Baba - Mama | Csináld magad ötletek

Zoya Zöldblog

Zoya Zöldblog

5 R - A zerowaste alapok

2021. október 15. - Zoya Zöldblog

Te ismered az 5R-t?
Ha nem, akkor a következő sorok egy kis segítséget nyújthatnak majd neked ebben.

Előljáróban: az 5R öt angol szó kezdőbetűjét takarja, ezek a következők:
Refuse - Utasítds vissza
Reduce - Szorítsd vissza a fogyasztásod
Reuse - Használd újra
Recycle - Hasznosítsd újra
Rot - Komposztálj
+1: Repair - Javítsd meg

Kezdjük is:

  1. Refuse - Utasítsd vissza a felesleges dolgokat.
    Ne fogadd el azt, amire nincs szükséged pl.:
    -Plusz nejlonzacskó vásárlásnál
    -ingyenes termékminta
    -reklám ajándékok
    -szórólapok
    stb.
    Ezáltal nem generálsz igényt az ilyesmi termékekre és talán előbb-utóbb el is felejthetjük ezeket.
  2. Reduce - Fogd vissza a fogyasztásod, csökkentsd a keletkező szemét mennyiséged
    -Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van, ne vásárolj felesleges dolgokat
    -Kerüld az egyszer használatos dolgokat
    -Vásárolj csomagolásmentesen


    -Ha valamit venni szeretnél kérdezd meg magadtól:
    ❓Valóban szükségem van rá vagy csak megtetszett?
    ❓Milyen gyakran fogom használni?
    ❓Ha már nem használom, mi lesz a termékkel? Újrahasznosítható? Komposztálható? Kommunális hulladék közé kerül?
    ❓Másodkézből meg tudom vásárolni?

    Utolsó kérdésnél direkt nem használtat írtam, hiszen tele van a marketplace is akár teljesen új címkés vagy csak lecímkézett ruhákkal, de használtruha boltokban is találni eredeti címkés termékeket. De nem csak ruhát vehet így az ember: bútort, elektronikai dolgokat, gyereknek játékot. Nálunk pl. nagyon sok örökölt ruhája van a gyerkőcnek (ronoktól, barátoktól) így nem igazán veszünk neki mostanában új ruhát hiszen szuper állapotban vannak ezek (egy kivétel a cipő), összekenni meg szerintem mindegy mit ken össze. De akár a triciklijét is mondhattam volna, amit a Recathlon keretében vettünk neki a soproni áruházban (Decathlon honlapján utána tudtok nézni, használt biciklik adás-vétele lényegében a Decathlonon keresztül)

    Ha a fenti kérdések fényében tényleg szükséged van az adott dologra használd ameddig csak tudod. Utána használd máshogy, ha már nincs rá szükséged ajándékozd el, ha olyan az anyaga hasznosítsd újra (pl. pólót vagdoss fel és horgolj belőle tárolót) vagy komposztáld.

    A fenti kérdéseket a dolgaid szelektálásánál is végiggondolhatod, majd ha akadt olyan amire már nincs szükséged azt ajándékozd el, vidd be jótékonysági boltba vagy add oda egy jótékonysági szervezetnek de akár el is adhatod.

  3. Reuse - Használd újra, máshogyan
    Nagyon sok tárgynak lehet új életet adni másként, csak kicsit gondolkozni kell:

    -Kiürült a tejfölös, fagyis doboz? Esetleg szoktál venni nutellát és nem tudod mit kezdj az üvegével?
    Vásárolj ezekbe a tárolókba csomagolásmentes boltban vagy használd őket ha valamit le szeretnél fagyasztani (igen, a nutellás és befőttes üvegben is lehet fagyasztani @hulladekmentes blogján olvastam erről, annyi a lényeg, hogy nem szabad csurig tenni folyadékkal (nagyjából egy ujjpercnyi helyet hagyj a tetején), illetve csak befőttes üvegben fagyassz, mert aminek keskenyedik a nyaka szét fog robbanni a fagyasztóban.

    -Van egy kiürült üveged? Használd újra pl.:
    Kulacsként
    Vázaként
    Tegyél el bele szörpöt
    Következő vásárlásnál vegyél bele ecetet, olajat vagy bármilyen folyadékot

    -Van egy apró lyuk a pólódon? Vágd fel és horgolj belőle:
    Tárolót a gyerekszobába vagy fürdőbe
    Ágy vagy kád elé kilépő kicsi rongyszőnyeget
    Vagy varrj belőle párnahuzatot

    -Tönkrement a farmerod? Készíts belőle:
    Táskába rendszerezőt
    Kínáló tálat az asztalra pl. chipsnek, rágcsának
    Ha olyan helyen ment tönkre vágd le a szárát és van egy új rövidgatyád

    A Pinterest remek oldal ilyen ötletek gyűjtéséhez, de Facebookon is rengeteg kreatív csoport van már

  4. Recycle - Hasznosítsd újra
    Az újrahasznosítást gondolom nem kell senkinek bemutatni, hiszen sok helyen vannak kinn szelektív kukák illetve már háztól is elviszik a szelektív hulladékot.

    Tudtad például, hogy...
    ...a papír, műanyag és fémhulladék 70-80%-át tudják újrahasznosítani?
    ...ha a papír zsíros, olajos, ételmaradékos lesz azt már nem tudják újrahasznosítani? Így például hiába adják a gyorséttermekben papír dobozban az ételt, azt már csak a kommunális hulladék közé tudod dobni.
    ...itthon nem mindegyik műanyagot tudják újrahasznosítani?

    Szelektív gyűjtésről később hozok egy részletesebb posztot is.

  5. Rot - Komposztálj
    Miért jó komposztálni? A komposztálással csökkentheted a kukába kerülő kommunális szemeted mennyiségét valamint tökéletes tápanyag utánpótlást biztosít a növényeid számára

    -Ha kertben helyeznéd el a komposztálódat, akkor egy eldugottabb, félárnyékos helyre tedd, ne legyen vízzáró (pl. agyagos) a talaj. Ha tudod tedd egy nagyobb fa alá, így az eső se fogja elmosni valamint jó ha levegős helyre tesszük.
    -Ha lakásban komposztálsz akkor igazából a konyha egyik sarka is tökéletes erre a célra, vagy akár ismerőssel, családtaggal is összebeszélhettek akinél van komposzt, hogy ha összegyűlt egy mennyiség a szerves hulladékotokból akkor elviszitek hozzá

    ✅Amit tehetsz a komposztra:
    Levágott fű, lehullott levelek, zöldség és gyümölcs hulladék, szálas tea, natúr papír, tojáshéj (minél kisebb darabokban), kávézacc

    ❌Amit ne tegyél a komposztra:
    Levágott haj és köröm, főtt konyhai maradék, fényes papír hulladék, hús, hal, tejtermék, citrusfélék, háziállatok ürüléke, teafilter (kivéve, ha a dobozán ezt jelzik, de a legtöbb műanyag szállal van átszőve), zsírok, csont, beteg növényi részek, magvas gyomok, papírtörlő, dió és vadgesztenyefa lombja (a bennük lévő juglon nevű vegyületnek növekedésgátló hatása van), semmilyen sezrvetlen hulladékot (üveg, fém, műanyag stb.)

    Többféle komposztálási mód létezik egyébként ami "lakáskompatibilis":
    1. Bokashi komposzt
    A szó jelentése mindenféle szerves anyagot takar, japán eredetű. Levegő nélkül (anaerob módon), baktériumok segítségével végzi a bontást, a baktériumokat a starter kultúrával tudjuk a komposztba juttatni. Szagtalan, a komposztáló alján lévő csapjon keresztül leereszthetjük a "komposzt teát" és hígítás után öntözhetünk vele amiért a növényeink hálásak lesznek. Komposzt végterméke további komposztálást igényel talajba ásva vagy földdel elkeverve, csak ezután lesz alkalmas növények alá.

    2. Gilisztakomposzt
    Ahogy a neve is mutatja giliszták (vörös giliszták) végzik a komposztálást úgy, hogy a hulladékot a föld alá húzzák, elfogyasztják és megemésztik; a komposzt lényegében az ő trágyájuk. Két részből áll a komposztáló: felül vannak a földben a giliszták, ide szórjuk a szerves hulladékot is majd egy lyukacsos lap következik és alulra csepeg le a gilisztatea, amit ugyan úgy mint a Bokashi módszernél hígítás után a növényeket öntözhetjük vele. Sajnos nem minden konyhai hulladék mehet a gilisztáknak, illetve komposzt kivételnél a gilisztákat ki kell válogatni belőle.
    Kerti komposztálóra még visszatérek majd egy másik posztban 
    (Nálunk pl. a pulton van egy fedeles műanyagdoboz, ha megtelt kivisszük a kertbe a "nagy komposztra")

    +1 ráadás - Repair - Javítsd meg amit csak tudsz, mielőtt kidobnád
    -Elszakadt a gyerek nadrágja? Varrj rá egy foltot, vagy vágd le rövidnadrágnak
    -Sérült a fólia a szekrényen? Próbálj meg ugyan olyat keresni a boltban és fóliázd át azt a részt vagy fesd át a bútort.
    -Alkatrésze van szükséged de már nem gyártanak az adott termékhez? Nézz körbe a neten, hátha valaki épp ugyan olyan gépet hirdet alkatrésznek.

    Szinte mindent meg lehet javítani, ha te nem is tudod, a családban vagy ismeretségben biztos találsz ügyes kezű hozzáértő embert vagy a környéken egy szakit. Ha nem tudod megjavítani, alakítsd át valami újjá, pl. lukas nem megvarrható pólóból készíts párnahuzatot vagy vágd fel pólófonalnak és horgolj belőle egy tárolót. A lehető legutolsó eset legyen a kidobás, és akkor is a megfelelő helyre tedd.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoyazold.blog.hu/api/trackback/id/tr5716722202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása